Nutritional quality of fermented bran using aspergillus niger with different incubation time

Authors

  • Sri Sukar Yani Universitas Veteran Bangun Nusantara, Sukoharjo, Indonesia
  • Muhamad Arif Fadillah Universitas Veteran Bangun Nusantara, Sukoharjo, Indonesia
  • Catur Suci Purwati Universitas Veteran Bangun Nusantara, Sukoharjo, Indonesia
  • Engkus Ainul Yakin Universitas Veteran Bangun Nusantara, Sukoharjo, Indonesia
  • Muhammad Husein Universitas Veteran Bangun Nusantara, Sukoharjo, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.46549/jipvet.v14i4.415

Keywords:

Dry matter, Crude protein, Crude fiber, Bran, Aspergillus niger

Abstract

This study aims to determine the effect of long fermentation of rice bran using Aspergillus niger fungus on the content of dry matter (BK), crude protein (PK), and crude fiber (SK). This study used a unidirectional pattern Complete Randomized Design (RAL) with four treatments, and each treatment was repeated three times, namely T0: Fermentation of bran using 2.5% Aspergillus niger for 0 days. Q1: Fermentation of bran using 2.5% Aspergillus niger for 3 days. Q2: Fermentation of bran using 2.5% Aspergillus niger for 5 days. Q3: Fermentation of bran using 2.5% Aspergillus niger for 7 days. Fermentation of rice bran with the addition of 5 grams of urea and 20 ml of molasses The results showed that the average value of BK obtained T0: 94.43%, T1: 82.53%, T2: 95.41%, and T3: 88.01%. The average PK value was obtained: T0:13.03%, T1:13.27%, T2:14.12%, and T3:15.27%. The average SK value was obtained: T0:16.64%, T1:16.56%, T2:15.78%, and T3:12.76%. The conclusion obtained from this study is that the fermentation period of 0 to 7 days using Aspergillus niger mushrooms as much as 2.5% has a real effect on dry matter and crude fiber but has no real effect on crude protein content.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Sri Sukar Yani, Universitas Veteran Bangun Nusantara, Sukoharjo, Indonesia

Animal Husbandry Study Program, Faculty of Agriculture, Universitas Veteran Bangun Nusantara. Jl. Letjend S. Humardani No. 1 Jombor Sukoharjo, Universitas Veteran Bangun Nusantara, Sukoharjo

Muhamad Arif Fadillah, Universitas Veteran Bangun Nusantara, Sukoharjo, Indonesia

Animal Husbandry Study Program, Faculty of Agriculture, Universitas Veteran Bangun Nusantara. Jl. Letjend S. Humardani No. 1 Jombor Sukoharjo, Universitas Veteran Bangun Nusantara, Sukoharjo

Catur Suci Purwati, Universitas Veteran Bangun Nusantara, Sukoharjo, Indonesia

Animal Husbandry Study Program, Faculty of Agriculture, Universitas Veteran Bangun Nusantara. Jl. Letjend S. Humardani No. 1 Jombor Sukoharjo, Universitas Veteran Bangun Nusantara, Sukoharjo

Engkus Ainul Yakin , Universitas Veteran Bangun Nusantara, Sukoharjo, Indonesia

Animal Husbandry Study Program, Faculty of Agriculture, Universitas Veteran Bangun Nusantara. Jl. Letjend S. Humardani No. 1 Jombor Sukoharjo, Universitas Veteran Bangun Nusantara, Sukoharjo

Muhammad Husein, Universitas Veteran Bangun Nusantara, Sukoharjo, Indonesia

Animal Husbandry Study Program, Faculty of Agriculture, Universitas Veteran Bangun Nusantara. Jl. Letjend S. Humardani No. 1 Jombor Sukoharjo, Universitas Veteran Bangun Nusantara, Sukoharjo

References

Adli, D. N., dan Sjofjan, O. (2020). Estimasi dan Validasi Kandungan Energi Bekatul Sebagai Pakan Unggas dari Komposisi Kimia Pakan. Jurnal Nutrisi Ternak Tropis, 3(20), 90-96.

AOAC. Association of Official Analytical Chemists. (1993). Official Methods of Analysis. Washington DC: Association of Chemical Chemists Washington.

Dewi, N. M. A. P., Suter, I. K., dan Widarta, I. W. R. (2012). Stabilisasi Bekatul Dalam Upaya Pemanfaatannya Sebagai Pangan Fungsional. Jurnal Ilmu dan Teknologi Pangan, 1(1), 1-10.

Ikhwanuddin, M., Putra, A. N., dan Mustahal. (2018). Pemanfataan Dedak Padi Fermentasi Menggunakan Aspergillus niger sebagai Bahan Baku Pakan Ikan Nila (Oreochromis niloticus). Jurnal Perikanan dan Kelautan, 8(1), 79-87.

Koni, T. N. I., Foenay, T. A. Y., dan Jehemat, A. (2022). Kandungan Nutrien Dedak Padi Pada Lama Fermentasi Berbeda. Seminar Nasional Politani Kupang Ke-5. 26-31

Mirwandhono, E., Bachari, I., dan Situmorang, D. (2006). Uji Nilai Nutrisi Kulit Ubi Kayu yang Difermentasi dengan Aspergillus niger. Jurnal Agribisnis Peternakan, 2(3), 91-95.

Mulyono, A. M. W. (2011). Rancangan Percobaan. (1). Kepel Press. Yogyakarta.

Pambudi, D. S., Tampoebolon, B. I. M., dan Surahmanto. (2019). Pengaruh Perbedaan Aras Starter Aspergillus niger pada Proses Amofer Sekam Padi terhadap Kandungan Lignin, Selulosa dan Hemiselulosa. Jurnal Penelitian Peternakan Terpadu, 1(1), 44-51.

Prasetyo, A. B., Tampoebolon, B. I. M., dan Nuswantara, L. K. (2022). Kandungan Serat Kasar, Kecernaan Serat Kasar, dan Fermentabilitas Bonggol Singkong yang Difermentasi Menggunakan Aspergillus niger. Jurnal Agripet, 22(2), 204-212.

Putri, D. R., Agustono, dan Subekti, S. (2012). Kandungan Bahan Kering, Serat Kasar, dan Protein Kasar Pada Daun Lamtoro (Leucaena glauca) yang Difermentasi dengan Probiotik sebagai Bahan Pakan Ikan. Jurnal Ilmiah Perikanan dan Kelautan, 4(2), 161-167.

Putri, S. A. (2018). Pengaruh Fermentasi Onggok Menggunakan Aspergillus niger Terhadap Kualitas Fisik, pH, Kandungan Bahan Kering, dan Bahan Organik. [Skripsi] Universitas Brawijaya. Malang

Ramadhanti, N., Putri, P. A., dan Irdawati, D. W. (2021). Pemanfaatan Ampas Tebu Menggunakan Enzim Selulase dari Aspergillus niger untuk Pembuatan Bioetanol-Mini Review. Inovasi Riset Biologi dalam Pendidikan dan Pengembangan Sumber Daya Lokal. ISBN 2809-9447

Sari, R. M., Asri, A., dan Rahma, Y. (2022). Evaluasi Lama Fermentasi Ampas Sari Kedelai dengan Aspergillus ficuum Terhadap Kandungan Bahan Kering, Protein Kasar, dan Serat Kasar. Jurnal Peternakan Mahapura, 3(1), 14-22.

Semaun, R., Novieta, I. D., dan Abdullah, M. (2016). Analisis Kandungan Protein Kasar dan Serat Kasar Tongkol Jagung sebagai Pakan Ternak Alternatif dengan Lama Fermentasi yang Berbeda. Jurnal Galung Tropika, 5(2), 71-79

Setiawan, A. (2010). Kandungan Serat Kasar dan Protein Kasar Bekatul yang Difermentasi Achidothermus cellulolyticus dan Aspergillus terreus dari Cairan Rumen Sapi. [Skripsi] Universitas Airlangga. Surabaya

Yosi, E., Sahara, E., dan Sandi, S. (2014). Analisis Sifat Fisik Bekatul dan Ekstrak Minyak Bekatul Hasil Fermentasi Rhizopus sp. dengan Menggunakan Inokulum Tempe. Jurnal Peternakan Sriwijaya, 3(1), 7-13.

Downloads

Published

2024-12-04

How to Cite

Yani, S. S., Fadillah, M. A. ., Purwati, C. S. ., Yakin , E. A. ., & Husein, M. . (2024). Nutritional quality of fermented bran using aspergillus niger with different incubation time. Jurnal Ilmu Peternakan Dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Veterinary Science), 14(4), 165–169. https://doi.org/10.46549/jipvet.v14i4.415