Pendampingan budidaya ayam petelur dengan pakan gamallusforte sebagai upaya pencegahan stunting

Laying hen farm mentoring on the gamilusforte feed to preven stunting

Main Article Content

Endah P. Astuti
Muhammad E. Syah
Elvika F. A. Shanti
Tri Sunarsih
Pudji Astuti
Sarmin
Andriyani Astuti
Claude M. Airin

Abstract

ABSTRACT 


The poverty rate in Sumberwungu District is still high, namely 1,119 households or 17.59%. This is because the majority of people do not go to school/did not finish elementary school as many as 1,872 people, so they work as farmers, livestock breeders, artisans and agricultural laborers. This Community Service is a very strategic program to support the Sumberwungu District program. The target partner for this community service activity is the Griya Livestock Group, which is a group of breeders in the Sumberwungu District chaired by Tukino with 22 members. This activity was carried out in Sumberwungu District in the Livestock Farming Group which was carried out for 4 months. The method for implementing this service activity begins with socialization, training on livestock management and making animal feed according to Gamallusforte, implementation of Gamallusforte, operational assistance and marketing of chicken livestock products. The activity implementation phase began with program socialization which was carried out on September 20 2021 at the Sumberwungu Village Hall. After socializing the activities, the next activity was implementation of livestock management training with the result that 90% of participants' skills increased regarding how to raise livestock. Egg production continues to increase day by day. Supporting factors that can strengthen the success of community empowerment in the Griya Animal Husbandry Group: training, access to resources, capital and funding, technology and innovation, partnerships, support from related stakeholders, land area, as santri therapy: and providing PMT to wasting and under-five children stunting. 


Keywords: Farm mentoring; Gamilusforte feed; Laying hen; Stunting


 


ABSTRAK


Angka kemiskinan Kalurahan Sumberwungu masih tinggi yaitu sebanyak 1.119 Rumah Tangga atau sebesar 17,59 %. Hal ini disebabkan oleh sebagian besar masyarakat tidak sekolah/ tidak tamat SD sebanyak 1.872 jiwa, sehingga berprofesi sebagai petani, peternak, tukang dan buruh tani. Pengabdian Masyarakat ini merupakan program yang sangat strategis untuk mendukung program RPJMD/RPJM Kalurahan Sumberwungu. Mitra sasaran kegiatan pada pengabdian masyarakat ini yaitu Kelompok Griya Peternakan, merupakan kelompok peternak yang berada di Kalurahan Sumberwungu diketuai oleh Tukino dengan jumlah anggota 22 orang. Kegiatan ini dilaksanakan di Kalurahan Sumberwungu pada kelompok Griya Peternakan yang dilaksanakan selama 4 bulan. Metode pelaksanaan kegiatan pengabdian ini diawali dengan melaksanakan sosialisasi, pelatihan manajemen peternakan dan pembuatan pakan ternak sesuai TTG Gamallusforte, penerapan TTG Gamallusforte, pendampingan operasional dan pemasaran hasil ternak ayam. Tahap pelaksanaan kegiatan diawali dengan sosialisasi program yang dilaksanakan pada tanggal 20 September 2021 bertempat di Balai Kalurahan Sumberwungu. Setelah sosialisasi kegiatan pelaksanaan kegiatan selanjutnya yaitu pelatihan manajemen peternakan dengan hasil 90% keterampilan peserta meningkat terkait cara berternak. Produksi telur terus meningkat dari hari ke hari. Faktor pendukung yang dapat memperkuat keberhasilan pemberdayaan masyarakat pada Kelompok Griya Peternakan: adanya pelatihan, akses terhadap sumber daya, modal dan pendanaan, teknologi dan inovasi, kemitraan, dukungan stakeholder terkait, luas lahan, sebagai terapi santri: dan memberikan PMT pada balita wasting dan stunting.


Kata kunci: Ayam petelur; Gamallusforte; Pendampingan; Stunting

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Astuti, E. P. ., Syah, M. E. ., Shanti, E. F. A. ., Sunarsih, T., Astuti, P. ., Sarmin, S., Astuti, A. ., & Airin, C. M. . (2024). Pendampingan budidaya ayam petelur dengan pakan gamallusforte sebagai upaya pencegahan stunting: Laying hen farm mentoring on the gamilusforte feed to preven stunting. IGKOJEI: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 5(2), 54–64. https://doi.org/10.46549/igkojei.v5i2.436
Section
Articles
Author Biographies

Endah P. Astuti, Universitas Jenderal Achmad Yani, Yogyakarta, Indonesia

Fakultas Sosial dan Ekonomi, Universitas Jenderal Achmad Yani, Yogyakarta

Muhammad E. Syah, Universitas Jenderal Achmad Yani, Yogyakarta, Indonesia

Fakultas Sosial dan Ekonomi, Universitas Jenderal Achmad Yani, Yogyakarta

Elvika F. A. Shanti, Universitas Jenderal Achmad Yani, Yogyakarta, Indonesia

Fakultas Kesehatan, Universitas Jenderal Achmad Yani, Yogyakarta

Tri Sunarsih, Universitas Jenderal Achmad Yani, Yogyakarta, Indonesia

Fakultas Kesehatan, Universitas Jenderal Achmad Yani, Yogyakarta

Pudji Astuti, Universitas Jenderal Achmad Yani, Yogyakarta, Indonesia

Fakultas Kedokteran Hewan, Universitas Gadjah Mada, Yogyakarta

Sarmin, Universitas Jenderal Achmad Yani, Yogyakarta, Indonesia

Fakultas Kedokteran Hewan, Universitas Gadjah Mada, Yogyakarta

Andriyani Astuti, Universitas Jenderal Achmad Yani, Yogyakarta, Indonesia

Fakultas Sosial dan Ekonomi, Universitas Jenderal Achmad Yani, Yogyakarta

Claude M. Airin, Universitas Jenderal Achmad Yani, Yogyakarta, Indonesia

Fakultas Kedokteran Hewan, Universitas Gadjah Mada, Yogyakarta

References

Alonso, S., Dominguez-Salas, P., & Grace, D. (2019). The Role Of Livestock Products For Nutrition In The First 1,000 Days Of Life. Animal Frontiers, 9(4), 24-31. https://doi.org/10.1093/af/vfz033

Darmawati, Nursamsi, Nur, N. E., Usman, Putri, D. U., Putri, I. W., & Aliyas. (2023). 371-850-1-Pb. Jurnal Cendikia Mengabdi Berinovasi Dan Berkarya, 1(2), 65-69.https://doi.org/10.56630/jenaka.v1i2.371

Djunaidi, M., Widayati, T. W., Cepeda, G. N., Purwanto, T. R., & Pattiselanno, F. (2022). Pendampingan Dan Pembinaan Sarana Pengolahan Usaha Peternakan Kambing Pe Di Distrik Aimas , Kabupaten Sorong. IGKOJEI: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 3(2), 57-64. https://doi.org/10.465 49/igkojei.v3i2.299

Eliska, Harahap, R. A., & Agustina, D. (2021). Gizi Masyarakat Pesisir. http://repository.uinsu.ac.id/13522/1/BUKU Gizi Masyarakat Pesisir.pdf

Gading, B. M. W. T., Ali, N., & Respati, A. N. (2022). Upaya Peningkatan Daya Konsumsi Produk Peternakan untuk Meningkatkan Gizi dan Imun Tubuh. Sidoluhur, 1(2), 102-103. https://doi.org/: https://journal.uniba.ac.id/index.php/jpm

Iannotti, L. L., Lutter, C. K., Stewart, C. P., Riofrío, C. A. G., Malo, C., Reinhart, G., Palacios, A., Karp, C., Chapnick, M., Cox, K., & Waters, W. F. (2017). Eggs In Early Complementary Feeding And Child Growth: A Randomized Controlled Trial. Pediatrics, 140(1). https://doi.org/10.1542/peds.2016-3459

Laya, N. K., Datau, F., Gubali, S. I., Zainudin, S., Fathan, S., Pateda, S. Y., Dako, S., Pertanian, F., & Negeri, U. (2023). Penerapan Cegah Stres pada Ayam Ras Petelur. IGKOJEI: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 4(3), 178-183. https://doi.org/https://doi.org/10.46549/igk ojei.v4i3.423

Willett, W., Rockström, J., Loken, B., Springmann, M., Lang, T., Vermeulen, S., Garnett, T., Tilman, D., DeClerck, F., Wood, A., Jonell, M., Clark, M., Gordon, L. J., Fanzo, J., Hawkes, C., Zurayk, R., Rivera, J. A., De Vries, W., Majele Sibanda, L., … Murray, C. J. L. (2019). Food in the Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. The Lancet, 393(10170), 447-492. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31788-4