Evaluasi sifat fisik serbuk kulit nanas (Ananas comosus L. Merr.) sebagai jamu ternak antiparamphistomiasis

Physical characteristic evaluation of pineapple (Ananas comosus L. Merr.) rind powder for livestock’s jamu for antiparamphistomiasis

Main Article Content

Andhia Rosyantari
Nabila Dewi
Surya Febrianto
Iman Pratama

Abstract

Abstract 

Based on empirical use and scientific studies, pineapple peel extract has antiparamphistomiasis activity. Pineapple peel has the potential to be developed as a veterinary dosage form in the form of jamu ternak. The aim of the study is to evaluate the physical characteristics of pineapple peel powder compared to standard parameters. The test consists of the organoleptic test, pH test, visual uniformity, weight uniformity, water content determination, flowability, and degree of fineness. The prepared pineapple peel juice was freeze-dried to obtain a powder. The result revealed that the yield of freeze-drying pineapple powder was 15,30%. The pineapple peel powder’s organoleptic properties were as follows: Yellow colour, distinctive aroma of pineapple, and sour taste, the value of pH test is 4,376±0,03, the degree of fineness of the powder is classified as fine, the average of weight uniformity is 0,398±0,00374, and water content is 4,547%±0,008. According to compressibility Index and Hausner ratio was confirming good flow properties. The study suggests that pineapple peel powder could be developed as an ethnoveterinary preparation. 

Keywords: Antiparamphistomiasis; Livestock’s jamu; Physicochemical evaluation; Pineapple peel powder

 

Abstrak 

Ekstrak air kulit nanas berkhasiat sebagai antiparamphistomiasis berdasarkan penggunaan secara empiris dan studi saintifik. Berdasarkan potensi tersebut perlu dikembangkan sediaan obat hewan yang terstandar. Penelitian ini bertujuan mengevaluasi sifat fisik serbuk ekstrak kulit nanas sebagai jamu ternak antiparamphistomiasis berdasarkan parameter standar. Uji yang dilakukan berupa uji organoleptik, pH, derajat halus, keseragaman bobot, kadar air, keseragaman tampilan dan sifat alir. Serbuk kulit nanas diperoleh dengan metode kering beku. Hasil rendemen serbuk sebesar 15,30%. Serbuk kulit nanas memiliki warna kuning pucat, bau harum aromatik dan rasa mais sedikit kecut khas nanas. pH sediaan serbuk yaitu 4,376±0,03, derajat halus serbuk tergolong halus, bobot serbuk sebesar 0,398g±0,00374, kadar air 4,547%±0,008, serbuk seragam dengan sifat alir sangat baik. berdasarkan hasil yang diperoleh serbuk kulit nanas memiliki kriteria sediaan serbuk yang baik berdasarkan parameter evlausi sediaan, oleh karena itu berpotensi dikembangkan sebagai sediaan etnoveteriner. 

Kata kunci: Antiparamphistomiasis; Evaluasi sediaan; Jamu ternak; Serbuk kulit nanas

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Rosyantari, A., Dewi, N. ., Febrianto, S. ., & Pratama, I. . (2022). Evaluasi sifat fisik serbuk kulit nanas (Ananas comosus L. Merr.) sebagai jamu ternak antiparamphistomiasis: Physical characteristic evaluation of pineapple (Ananas comosus L. Merr.) rind powder for livestock’s jamu for antiparamphistomiasis. Jurnal Ilmu Peternakan Dan Veteriner Tropis (Journal of Tropical Animal and Veterinary Science), 12(3), 203 –. https://doi.org/10.46549/jipvet.v12i3.253
Section
Articles
Author Biographies

Andhia Rosyantari, Universitas Mataram, Mataram, Indonesia

Program Studi Farmasi, Jl. Pendidikan No.37 Mataram, Universitas Mataram, Mataram

Nabila Dewi, Universitas Mataram, Mataram, Indonesia

Program Studi Farmasi, Jl. Pendidikan No.37 Mataram, Universitas Mataram, Mataram

Surya Febrianto, Universitas Mataram, Mataram, Indonesia

Program Studi Farmasi, Jl. Pendidikan No.37 Mataram, Universitas Mataram, Mataram

Iman Pratama, Universitas Mataram, Mataram, Indonesia

Program Studi Farmasi, Jl. Pendidikan No.37 Mataram, Universitas Mataram, Mataram

References

Adelaide E, Maciel R, Coselli E and Toledo V De. 2004. Freeze Drying Process: Real Time Model and Optimization, Elsevier, 43, 1475–1485.

Anief M. 2010, Ilmu Meracik Obat: Teori dan Praktik. Yogyakarta: Gadjah Mada University Press. pp. 12-20.

Anonim. 2008, Farmakope Herbal Indonesia, Edisi Pertama, Jakarta: Departemen Kesehatan Republik Indonesia. pp. 364-366.

Anonimous. 2012, The United States Pharmacopeial, United States: The United State Pharmacopeial Convention. pp. 802-803.

Anonim. 2005, BPOM RI 2005, Jakarta: Departemen Kesehatan Indonesia.

Anonim. 2019, Peraturan BPOM RI Nomor 32 Tahun 2019, Jakarta: Departemen Kesehatan Indonesia.

Anonim. 2020, Peraturan BPOM RI Nomor 11 Tahun 2019, Jakarta: Departemen Kesehatan Indonesia.

Bangun AR, Siti A, Rudi AH, Ritonga MY. 2013, Pengaruh Kadar Air, Dosis dan Lama Pengendapan Koagulan Serbuk Biji Kelor sebagai Alternatif Pengolahan Limbah Cair Industri Tahu, Jurnal Teknik Kimia, 2(1), 7.

Baitariza A & Ghazali A. 2020, Formulasi Larutan Obat Kumur Pencegah Plak Gigi Ekstrak Kulit Nanas ( Ananas comosus L. Merr), Sabdariffa, 6(1), 33–42.

Budiono NG, Fadjar S, Yusuf R, Defriska N dan Hasmawati. 2018, Trematodosis pada Sapi dan Kerbau di Wilayah Endemik Schistomiasis di Provinsi Sulawesi Tengah Indonesia, Jurnal Ilmu Pertanian Indonesia, 23(2), 112.

Damiyati, S.Y., Iman, S.P., dan Galuh, Tresnani, 2021, Karakterisasi Jus Kulit Nanas (Ananas comosus L. (Merr)), Biowallace, 7(20221), 84-90.

Damiyati, S.Y., Iman, S.P., dan Galuh, Tresnani, 2021, In Vitro Anthelmintic Activity of Pineapple Peel Juice (Ananas comosus L (Merr.)) Against Paramphistomum spp., Communication in Science and Technology, 6(1), 49-54.

Dentali, S., 2013, Organoleptic Analysis of Herbal Ingredients, New York: American Herbal Products Association, pp, 4-14.

H. Roy, 2010, Preliminary Phytochemical Investigation and Anthelmintik Activity of Acanthospermum hispidum DC, Journal of Pharmaceutical Science and Technology, 2(2010), 217-221.

Ikalinus, R., Sri, K.W., dan Ni Luh Eka Setiasih, 2015, Skrining Fitokimia Ekstrak Etanol Kulit Batang Kelor (Moringa oleifera), 4(1), 74.

Wheels, 1980, Gastrointestinal Tract Ph Environment and The Influence of Buffering Materials On The Performance Of Ruminants, 51(1), 224–235.

Oste, H. E. H., 2006, Monomers of Condensed Tannins Affect the Larval Exsheathment of Parasitic Nematodes of Ruminants, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54(20), 7481–7487.

Padmasari PD, Astuti KW, Warditiani NK, Skrining Fitokimia Ekstrak Etanol 70% Rimpang Bangle (Zingiber purpureum Roxb.), Jurnal Farmasi Udayana. 4-6.

Pappa S, Jamaluddin AW, Ris A, Bioaktif S dan Toraja K. 2019. Kadar Tanin Pada Kulit Buah Kakao (Theobroma cacao L.) Kabupaten Poliwalimandar Dan Toraja Utara, Cakra Kimia, 7(1), 92–101.

Putri WS, Warditiani NK, Larasanty LPF. 2015. Skrining Fitokimia Ekstrak Etil Asetat Kulit Buah Manggis (Garcinia mangostana L.), Jurnal Farmasi Udayana, 57-29.

Rozi F, Jully H dan Rahmi F. 2015. Infeksi Cacing Hati (Fasciola sp.) dan Cacing Lambung (Paramphistomum sp.) pada Sapi Bali Dewasa di Kecamatan Tenayan Raya Kota Pekanbaru. Jurnal Sain Veteriner, 33(1), 14.

Poolperm S and Jiraungskoorskul W. 2017. An Update Review on The Anthelmintic Activity of Bitter Gourd, Momordica charantia, Pharmacogn, 11(2017), 31-4.

Supriyanto. 2017. Pengaruh Pemberian Albendazole terhadap Helminthiasis Sapi Potong, Jurnal Pengembangan Penyuluhan Pertanian, 14(25), 12.

Whiteland HL. 2018. An Abies Procera-Derived Tetracyclic Triterpene Containing A Steroid-Like Nucleus Core and A Lactone Side Chain Attenuates in vitro Survival of Both Fasciola Hepatica and Schistosoma mansoni. Journal of Parasite Drug, 8(2018), 465-474.

Widodo SY. 2019. Uji Aktivitas Jus Limbah Nanas (Ananas comosus (L) Merr) sebagai Antelmintik Cacing Usus pada Sapi. Skripsi. Program Studi Farmasi, Fakultas Kedokteran, Universitas Mataram, Mataram.